Het geheim van Averbode

Het geheim van Averbode

op 1 december 2022 om 23:09

Herman Janssens, historicus en archivaris van de abdij van Averbode, vertelt over de geschiedenis en het leven in de abdij.

Op dinsdag 8 november was de zaal van het Wijnhuis eigenlijk te klein om zo’n 80 aanwezigen comfortabel te kunnen laten genieten van de lezing van Herman Janssens, historicus en archivaris van de abdij van Averbode. Op uitnodiging van onze afdeling poogde hij het geheim van Averbode te duiden: in vergelijking met de meeste andere abdijen heeft Averbode nog een relatief ‘jonge’ gemeenschap, omdat de aantrekkingskracht lang groot bleef.

 

Herman Janssens gaf een boeiende lezing over de geschiedenis van de abdij, met veel aandacht voor de periode na het Tweede Vaticaans Concilie. Het publiek kreeg ook een helder beeld van de situatie anno 2022. Er waren achteraf heel wat vragen vanuit dat publiek waarop Herman Janssens een open, eerlijk en warm antwoord gaf. Door de afnemende aantrekkingskracht heeft de abdij zich sterk moeten aanpassen, maar er klonk nergens negativisme of doemdenken door in de antwoorden van de spreker.

 

De toegang van deze lezing was gratis, maar een vrije bijdrage voor spreker en abdij was mogelijk. De hoogte van het totaalbedrag dat met Herman Janssens kon worden meegegeven, geeft duidelijk aan dat de interesse en de liefde voor de Vlaamse abdijen nog steeds heel groot zijn.

Foto Averbode

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit