Gegidste wandeling Koninklijk Domein der Kempen
Danny Van der Veken is geen echte royaltywatcher, maar het Koninklijk Domein der Kempen kent hij wel. Dat blijkt heel duidelijk uit het boek ‘Koning in de Kempen’, dat hij samen met Janna Lefevere en Walter Raeymaekers schreef. Op zondag 22 oktober om 9u staat hij klaar aan Sas 7 voor een gegidste wandeling, op uitnodiging van Davidsfonds Geel. Je kan er het dan het koninklijk verleden van Ten Aard en Retie ontdekken. Wegens groot succes is de wandeling momenteel volzet, je kan je nog aanmelden voor de wachtlijst.
Een flink deel van de Kempen was vroeger ‘woeste grond’: onvruchtbaar heideland en ontoegankelijke moerassen. Leopold I wou daar iets aan doen en kocht samen met zijn zoon Philippe flinke lappen grond om ze te ontginnen. Zo ontstond het Koninklijk Domein der Kempen, gelegen aan weerszijden van het Kempisch Kanaal. Gedurende honderd jaar zou het koningshuis met behulp van plaatselijke beheerders dit domein ontwikkelen via bosbouw, landbouw, viskweek, witzandwinning, turfstekerij… Sindsdien is er heel wat water door dat Kempisch kanaal gevloeid en is het domein grondig veranderd (er is bijvoorbeeld een nucleaire site bijgekomen), maar je ziet nog talloze sporen van de geschiedenis.
Op zondag 22 oktober leidt Danny Van der Veken, een bioloog met een passie voor natuur en geschiedenis, geïnteresseerden door dit intrigerend domein en kom je alles te weten over de oorsprong, de ontginning, de veranderingen van het landschap, de figuren die een belangrijke rol speelden... Ook vragen zoals ‘Verbleven de Belgische koningen en hun familie wel eens in de Kempen?’ krijgen die dag een antwoord.
De wandeling is volzet, inschrijven kan niet meer. Je kan je nog wel aanmelden voor de wachtlijst via davidsfondsgeel@gmail.com.
Het boek ‘Koning in de Kempen’, waarin heel wat verhalen tot leven worden gebracht kan je bestellen via deze link.